2015. május 18.

Munkanélküli ellátás II.

Legutóbb ott hagytuk abba, hogy bejelentkeztünk a RAV-hoz és/vagy a Gemeindéhez is.
A RAV-nál az első/második látogatáskor kijelölnek számunkra egy személyes konzultánst, akivel a jövőben kapcsolatban maradunk.
Neki kell elküldeni a havi jelentkezések összefoglalóját.
Bizony-bizony, nem ülhetünk a babérokon, munkát kell keresni.
Aktívan.



Természetesen, mindent dokumentálni kell. Itt Aargauban (szerintem máshol is), van egy formanyomtatvány, amire fel kell jegyezni, hogy az adott hónapban hova jelentkeztünk és mi lett az eredménye.
Az is meg van szabva, hogy havonta hány helyre kell elküldeni. Információim szerint, ez sem kevés, az elvárás havi 8-10 jelentkezés.
Természetesen, ha a válasz nemleges, arról nem tehet senki.

Ha valakinek problémája van a nyelvvel, akkor a RAV költségére beiskolázzák. El kell menni egy kijelölt nyelviskolába, ott csinálnak egy felmérést, majd beillesztenek a szintnek megfelelő csoportba.
Általában mindenkit elküldenek egy néhány napos fejtágítóra, ahol elemzik az önéletrajzot, megmutatják az éppen trendi formát, és segítenek a sikeres pályázat elkészítésében.
Ezek alól nincs kibúvó. Kötelező a részvétel.

Arra is van lehetőség, hogy különböző, a meglévő szakmával kapcsolatos tanfolyamot végezzünk el, annak érdekében, hogy nagyobb eséllyel induljunk az állásvadászaton.

A munkanélküli segély fizetésének további feltétele, hogy állandóan elérhetőek legyünk. Ha valaki arra gondol, hogy majd a munkanélküli alatt csinál egy világ körüli utat, azt nagyon gyorsan felejtse el.
A munkanélküli időszakot a RAV úgy tekinti, mintha ő lenne a munkáltató, tehát ha valaki el akar utazni, akkor arra az időre "szabadságot" kell kérni.

Azt ne várjuk, hogy a RAV fog munkát keresni nekünk. Nem az ő dolga. Ellenben minden segítséget megad az elhelyezkedésben.
Elméletileg.

Néhány statisztikai adat.
Az éppen aktuális (2015 áprilisi) munkanélküliséggel kapcsolatos adatokat ITT: tudjátok megnézni.
Érdemes egy kicsit elidőzni rajta.

Végezetül a RAV honlapja, ITT:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése