2015. május 16.

Harc a kaucióért

Ha most azt írom, hogy még mindig nincs vége a kiköltözés mizériának, szerintem a térdedre csapsz és hangosan felnevetsz, hogy ilyen nincs...
De mégis van.
:(
Néha én sem tudom, hogy sírjak vagy nevessek...
Jujjj, de szeretem!!!

Előre is elnézést, de ez az írás minden jólneveltséget és nőiességet nélkülöz.
Olvasandó saját felelősségre.

Március végén átadtuk a házat és türelmesen vártuk, hogy megérkezzen a végelszámolás.
Egy kulccsal nem tudtunk elszámolni, így annak a cseréjét ki kellett volna fizetnünk.
Ezzel nincs semmi baj. Elhagytuk, a csere bennünket terhel.

Az előzményekről ITT:
Ha én vagyok a tulajdonos (mert én is adtam ki házat), akkor a kiköltözés után azonnal elszámoltam a bérlővel, nem használtam a pénzét.
Mert, szerintem ez így korrekt.
Nekem.

Vártunk, vártunk és vártunk.
Pénz sehol.
Egy hónappal később merészeltünk egy e-mailt küldeni a Verwaltungnak, hogy várjuk a számlát...
A válasz meg is érkezett:

"Guten Tag Herr ....

Sobald wir die Rechnung für die Schlüssel/Zylinder haben, rechnen wir ab.
Des Weiteren habe ich keinen Mieter gefunden den Ihre Teiche übernehmen möchte. Ich bitte Sie, diese zu entfernen, und den Rasen in Stand zu stellen. Besten Dank.

Freundliche Grüsse
XXXX "


Magyarul:
Ha megkapják a számlát, akkor megküldik.
  (Anyád! Ne már, hogy egy kulcs lemásolása egy hónapig tartson!!)
Továbbá, nem talált olyan bérlőt, aki átvenné a tavat, a kertet vissza kell állítani az eredeti állapotába. Nekünk.
  (Na, mármost: a kertet a tavakkal együtt vettem át, miért én állítanám vissza az eredeti állapotot? Erről papírom is van. És egyáltalán mi az eredeti állapot? Azt csak halkan, csendben jegyzem meg, hogy a ház nincs is meghirdetve, szóval így nehéz lesz kiadni).

Hogy szakadna rá egy mázsa szar!!!!
Elmondhatatlanul dühös vagyok!
Egészen pontosan 2100 frankról beszélünk. A tulajdonos egy Immobilien AG.
Most ezt akarja benyelni?
Szánalmas...
:(
Megint csak arra tudok gondolni, hogy "itt a buta külföldi, akit meg lehet vezetni."
De 2100-ért érdemes? Ennyiért oda lehet adni a becsületet? 
:(
Arról nem is beszélve, hogy második hónapja üresen áll. Az mennyi bukta?
Tényleg nagyon gazdaságos. Minden elismerésem a tulajnak. Remélem, hogy egyszer tönkremegy a fene nagy egojával együtt..
Mindegy, nem az én dolgom.

Már majdnem beadtuk a derekunkat a bontással kapcsolatban, de az utolsó pillanatban megkérdeztük az egyik barátunkat, hogy mit csináljunk - ismételt - szorult helyzetünkben.

Az ember úgy van vele, hogy egy idő után unja a csatározásokat és a hagyd magad előbb szabadulsz elvet követve, fejet hajt. Így aztán nem kerestem fel a Mieterverbandot. Fárasztó az állandó harc ezért- azért.
Ráadásul, álmomban nem gondoltam, hogy megint nekünk kell az igazunkat bizonygatni. 

Az ismerős felhívta egy jogász barátját, aki azt tanácsolta, hogy el ne merjük bontani. A Verwaltung követelése jogtalan.
Hm.

Most hivatalos levél megy a cégnek, aztán meglátjuk.
Ha nem jön a kaució, akkor ismét jogi út következik.
Ha így haladok, ledoktorálok svájci jogból.
:(
No comment.

16 megjegyzés:

 1. Ezt hívják szarrágásnak. Személyesen nem találkoztatok? Nehogy csináljatok valamit ami nem a ti dolgotok. A kaució visszafizetésének nincs határideje?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De találkoztunk. Nem sok választott el tőle, hogy megfopozzam.
   :D
   A kaució visszafizetésének a határideje nincs meghatározva. Illetve nem találtam még rá rendelkezést.

   Törlés
  2. Merkbl a t t : F r is ten und Termine Se i t e 14 von 14
   Mieterinnen- und Mieterverband
   www.mieterverband.ch
   Zeitpunkt für Schlussabrechnung und Einsprache dagegen
   Will der Vermieter in der Wohnung Schäden beseitigen, die der Mieter zu bezahlen hat, braucht das Bestellen der Handwerker und die Reparatur etwas Zeit. Als Faustregel werden aber höchstens etwa drei Monate eingeräumt, um die Handwerker zu bestellen und deren Arbeit dem Mieter in Rechnung zu stellen. Dann sollte der Vermieter in der Lage sein, dem Mie-ter die Schlussabrechnung zuzustellen. Einige Formularverträge schreiben die Frist vor, innert der der Vermieter die Schlussabrechnung zu erstellen hat (drei, vier Monate).

   Törlés
  3. Köszi, ezt én is megtaláltam, de ennél relevánsabb infót nem. A 3-4 hónap az így nem elég konkrét.
   :)

   Törlés
 2. Elképesztő.
  Itt(Németország) is hasonló a helyzet.Az első elszámolás előtt állunk(rezsi) felszerelkezve jogi biztosítással ami tartalmazza a lakással kapcsolatos jogi problémáknál az ügyvédi segítséget.Azt mondták jó ha van ilyen...Hm.
  A férjemnek jogtalanul vontak le a cégnél 180€-t az utolsó fizetésénél(szerszámkészletet vett fel szerintük,de semmilyen papírral nem tudják igazolni) illetve 100€-t előlegként tüntettek fel,és utolag levonták,pedig tankolási bizonylatokat adott le amit kp-ban fizettek.Ezért még levontak 5€ utalási(!!!) díjat.Már a második felszólítás megy részünlről,utána ügyvéd.280€ miatt.Nem hagyjuk annyiban,mert nem.De könyörgöm ez egy nagy cég!!!Persze ha mindenkit csak ennyivel húznak le,jó kis bevételi forrás....Piti szemét társaság..(nem ez volt az egyetlen probléma velük,ezért is jött el a férjem tőlük).Fárasztó a napi munka mellett állandóan ilyesmikkel foglalkozni..otthon ügyvédet akkor láttam,amikor eladtuk a lakást:-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. No, igen. Azt már mi is megtanultuk, hogy Rechtsschutz nélkül egy métert sem lehet/érdemes megtenni.
   :(

   Törlés
 3. Ha mar emlitetted az eltunt kulcsot, nalatok eleg volt egy uj kulcsot beszerezni? Mert sajnos en is ilyen helyzetbe kerultem, de itt a foberlo elsore szinten azt mondta, hogy eleg egy uj kulcs ( 30-40 CHF) aztan pedig jott, hogy az nem eleg, uj zar is kell ( Hapftlichel is 250 CHF, nelkule lenne 1200 CHF ) . Nalatok ezen nem kukacoskodtak?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Dehogynem. Nem gondolod, hogy megelégszik egy kulcs pótlással...
   :D

   Törlés
  2. Soha nem elegszenek meg egy kulcs potlassal, hanem cserelik a zarat a kesöbbi lako biztonsaga erdekeben. Az elvesztes nem bizonyithato. En sem szivesen költöznek olyan hazba, amihez esetleg szamomra ismeretlen embernek is lehet kulcsa.

   Törlés
  3. Ez így van, de azért tegyük hozzá, ha valaki be akar menni valahova, az bemegy...
   :D

   Törlés
  4. Persze. Ellenben abban esetben fizet a biztosito, de ha a Verwaltung jart el nem körültekintöen, akkor viszont nem. :-)

   Törlés
  5. Ekkor jon kepbe a magyar agy... ;)

   Törlés
  6. Ekkor jon kepbe a magyar agy... ;)

   Törlés
  7. Nemetorszagban eleg egy alairt nyilatkozat, hogy ha valaki meg is talalja a kulcsot, akkor sem talalhat vissza a lakashoz es eloszor a foberlo is erre hivatkozott, hogy ennyi eleg. Ezert is csodalkoztam, hogy aztan megvaltoztatta a velemenyet.

   Törlés
 4. Kitartás Svájci sapka, a jólétért meg kell dolgozni!

  Még annyit, hogy itt Ausztriában ismerek olyanokat, akik befizettek pár ezer euró kauciót lakásra online, anélkül, hogy találkoztak volna a bérlővel személyesen és kiderült, h csalás volt.
  Jó pár személyt behúzott a csaló, aztán elutazott Thaiföldre. Facebookon kint vannak a bulizós képek meg minden, aztán rendőrségen bejelentés, nem tudnak mit tenni, mert túl kicsi az összeg, hogy utánamenjenek. A hirdetést azóta is többször látták.


  L.M.

  VálaszTörlés
 5. Én is úgy tudom, h 3 hónap a kaució visszafizetésének a határideje (de az én szerződésemben bele is írták), nekem további 3 hétig kellett naponta emailt írnom és telefonálnom, mire végre szíveskedtek átutalni... Kitartás!

  VálaszTörlés