2015. január 16.

Beszakadt a forint - Gyorshír

Azt hiszem erre kevesen számítottak,
Vagy ha igen, akkor nem most.
A svájci jegybank elengedte a frank kezét. Nem is emlékszem pontosan, talán 2-3 éve deklarálták az eurohoz viszonyított 1,2 % arányt. Tehát ez az árfolyam mesterséges volt. A svájci gazdaság nem minden területét érintette pozitívan.

A jegybank indoklásként annyit mondott el, hogy már nincs szükség erre a mesterséges árfolyamra, mert a svájci valuta megszűnt menekülő valutaként funkcionálni.


www.20min.ch
A váratlan lépés felborította a pénzpiacokat, itthon napközben 450.- forint körül is volt az alpesi fizetőeszköz.
A svájci piac is rendesen mozgott, 8,7 %-os eséssel zárt a tőzsde.
Az egyik online hírportál első, - nem reprezentatív - felmérése alapján helyes döntésnek ítélték a válaszadók ezt a lépést.

A piac még nem nyugodott meg, délutánra 320 forint körül zárt az árfolyam, az eurohoz viszonyított váltási arány pedig kis kilengéssel, 1:1.
Kíváncsian várom a folytatást.

46 megjegyzés:

 1. Ilyen árfolyammal mehet a süllyesztőbe Svájc. Egyébként se a forint szakadt be, hanem a frank erősödött hatalmasat. Az erős svájci frank pedig senkinek nem jó. Svájcnak főleg nem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Így amit kedden írtál, Vágyálompor, sem igaz már ("Könnyű beetetni a naív nagykanizsiai srácot hogy gyere Svájcba 800 ezret fogsz keresni! Igaz a mekis bére is annyi, de neki erről nem kell tudnia."), mert az a 800 ezer is már volt, hogy bőven 1 M felett volt tegnap... :-))

   A Svájcban megkeresett pénzüket küldöldön (is) elköltőknek azért nem rossz az erősődés, valljuk be, körül kell nézni a határmenti bevásárlóközpontok parkolójában a német, francia oldalon, több lesz jóval a svájci rendszám.
   Aki meg hazautazik Magyarországra, a HUF-ra váltott ezer frankjáért most 50 ezerrel többet kap, mint két nappal ezelőtt...
   Van aki Mo.-n majd egy hónapot dolgozik ennyi pénzért. Durva.

   Törlés
  2. Hát igen, a tündérkert az tündérkert. Svájcban még a takarító is milliomos.

   Törlés
  3. Kar, hogy cinikus vagy. Soha, senki se mondta, hogy egy takarito milliomos. De egy takarito is tisztessegesen megel.

   Törlés
  4. bezzeg Ausztriában nem tud megélni, ugye? Csak Svájcban...beste land.

   http://www.portfolio.hu/gazdasag/ez_fajni_fog_svajcnak.3.208971.html

   Törlés
  5. Ezt hol olvastad? Megint. Fogalmam sincs, hogy Ausztriában ki, mennyiből tud megélni. Sőt. Nem is érdekel.
   Ha nem tűnt volna fel, SOHA nem írtam Ausztriáról.

   A cikkhez: no comment. Szerinted csupa hülye ül a svájci jegybankban?

   Törlés
  6. Igen. Mert ez egy hülyeség volt, amit csináltak. Gondolom azért esett két nap alatt 15 % ot a svájci tőzsde mert olyan kurva jó lépés volt nem?

   Törlés
  7. Ahha. Szóval közgazdász is vagy?
   Akkor miért nem a szakmában dolgozol?

   Törlés
  8. nem vagyok közgazdász. De tény hogy érdekel a gazdaság, a piaci folyamatok. Sokat olvasgatok a témában. Ennyi az egész. A melósok nem művelődhetnek vagy mi? Nekün kötelező megmaradni síkhülyének?

   Törlés
  9. 1. A jegybank a kezdetektöl azt mondta, hogy csak addig tartja mesterségesen az 1.20 aranyt, amig a svajci gazdasag ezt igy kivanja. 2. Az euro romlik, a dollar erösödik, ezt Te nyilvan tudod, mint a piaci és gazdasagi folyamatok követöje. Oriasi hiba lenne ezutan is a romlo eurohoz kötni a svajci frankot, mivel a svajci gazdasag nem kizarolagosan csak eurozonaban erdekelt. 3. Az eurohoz kötött vallakozasok esetleges vesztesegenek megoldasa a politika feladata, s dolgoznak rajta - nyilatkozta a penzügyminiszter. Mivel eddig még nem okoztak csalodast, én megbizom bennük. S hogy lehessen engem is szekalni, ezerszer jobban megbizom bennük mint pl. a hazai politikusokban !!!

   Törlés
  10. http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/svajc_ezert_szurt_most_hatba_mindenkit.1.208985.html

   Törlés
 2. Egyébként még te írtad régebben hogy Németországból ömlenek Svájcba a jobb körülmények miatt, szóval lehúztad Németországot, hogy az milyen csóró. És igen, valóban az, a nettó 1000 eurós melós bérekkel. A tündérkertben a melós is 2500 eurót keres.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez nem lehúzás, hanem tény. Megjegyzem, azt is írtam, hogy azóta sokan visszamentek (barátaink is), mert már sokkal jobb a helyzet ott is.
   És mot itt fejezzük be. Már korábban is írtam, ez a blog nem játszótér.
   Ugyanazt a három mondatot mantrázod.

   Ha semmi új nem jut eszedbe, inkább ne írj.
   Ott a blogod, foglalkozz azzal.
   Köszi.

   Törlés
  2. De magyarázd már el hogy miért jobbak a körülmények pl egy melósnak? Ott a melós is 50 nmes újépítésű lakásban élhet és mégsi marad egy csomó pénze hó végére? Vagy miért jobbak a körülmények?

   Törlés
  3. Nézd, én nem tudom, hogy egy melós mennyiből tud megélni Németországban, vagy Ausztriában.
   Itt Svájcban 3000 frankból meg lehet élni. :)
   Ennyi és nem több.
   Kipróbáltuk. A mellékelt ábra szerint, élünk.
   Ha nem hiszed, járj utána.
   :)

   Törlés
  4. Már 3 ezer frankot keres egy melós? Szóval ha kimegyek mekizni St Gallenbe ennyit fogok kb keresni? Mert ahogy néztem már 800 ért is vannak lakások arrafelé. Ez tényleg egy álom. Itt egy normális lakás elvinné a fizetésem felét! Svájcban meg a harmadát se? Ezt én nem értem. Pedig Svájcban elvileg nagyobbak a jövedelemegyenlőtlenségek mivel kisebbek az adók. Akkor hogyhogy tud a melós is bérelni simán magának lakást? Vagy nem tud? MIk a rejtett költségek amiket én nem láthatok innen?

   Ausztria,Graz,2015 : normálisabb KICSI(értsd max 25-30 nm) lakás : 450 rezsistül, MELÓSBÉR 40 óra nettó 1087 euró (*14). Ez Svájcban hogy néz ki pl St Gallenben (ami hasonló méretű mint ez a város)?

   Törlés
  5. Szakadj már el a mekitől.
   Semmi másban nem tudsz gondolkodni?
   Menj el egy építkezésre. Ott keresel segédmunkásként is 3 rugút.
   Ha abból egyedül nem élsz meg, benned van a hiba.
   Vannak ismerőseim, agglomerációban bérelnek egy garzont 800 frankért. Rezsi 200. A többi megmarad.

   Törlés
  6. De mi a teendő ha segédmunkás akarok lenni pl St Gallenben? Lakást kivenni van pénzem, ezt hagyjuk. Mik az egyéb teendők? Németül középfokon beszélek. Odamegyek és elintézem a szokásos papírokat és ennyi? Kezembe adják a vízumot? Vagy hogy megy ez?

   Törlés
  7. Egyébként nem megélni akarok, hanem ÉLNI is. Egyedül itt, ez nem kivitelezhető. Ha egyedül élsz itt egy normálisabb lakásban akkor a megélhetésért dolgozol nagyjából(melósként). Pedig még kocsim sincs! Lényegtében csak a 13-14 havi fizetésedet tudod megspórolni esetleg mellé havi 150-200 eurót ha tényleg nem szórakozol meg spórolsz rendesen.

   Törlés
  8. Nem fogom leírni még egyszer, még a te kedvedért sem. HÁ-n is van egy cikk, amiben leírtam részletesen. Olvasd el.

   Törlés
 3. Aktuális a dolog, mivel tegnap kirúgtak a mekiből...újra a létminimum alá süllyedtem...

  VálaszTörlés
 4. ahogy mondtam korábban: http://www.bloomberg.com/news/2015-01-17/swiss-franc-sends-shoppers-to-german-border-town-in-bargain-hunt.html

  VálaszTörlés
 5. Természetesen megkérdeztük a helyiek véleményét is.
  1./ Legfeljebb most két évig egy picit összehúzzuk a nadrágszíjat.
  2./ Az elmúlt évi nyereségen felvásároljuk Németországot és lesz egy Kanton Deutschland is.
  :)
  Ez utóbbi persze vicc.
  Azt azért érzékelteti, hogy a hangulat nem túl gyászos.
  :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Svájc!!! A világ leggazdagabb országa!! A legmagasabb életszínvonallal! A tündérkert...ahol a takarító is dőzsöl. A svájciak amúgy hangosan röhögnek a németek gyászos életszínvonalán? Az osztrákokok is hangosan röhögnek?

   Törlés
  2. Neked nem mindegy, hogy ők min röhögnek?
   Egyébként, ha munka nélkül vagy, akkor miért nem munkát keresel inkább, ahelyett, hogy itt puffogsz?

   Törlés
  3. Hó végén szűnik meg a munkaviszonyom, de aranyos hogy siettetsz! Te mikor keresel munkát? Mert látszólag egész nap gép előtt ülsz és blogolsz.

   Törlés
  4. Bocs, de semmi közöd hozzá, hogy mikor dolgozom.
   :)
   És, akkor most akadj le rólam.
   Kértelek többször, keress más játszóteret magadnak.
   Próbáltam segíteni, de sajnos neked nem lehet.
   Saját magad ellensége vagy.

   Törlés
  5. Ha tényleg segíteni szeretnél leírhatnád (vagy linkelhetnéd a cikket) hogyan kezdezhetnék új életet pl Svájcban. Ha tényleg segíteni szeretnél.

   Törlés
  6. Ha tényleg segíteni szeretnél elárulnád hogy lehet e a mekiben teljes időben dolgozni (én úgy olvastam hogy nem), vagy ha részidően dolgozok az is elég e a megélhetésre. Ha tényleg segíteni szeretnél leírnád hogy mik a rejtett költségek, amikről ugye ritkán esik szó. Ha tényleg segíteni szeretnél.

   Törlés
 6. Még egyszer, utoljára:
  Nem vagyok az anyád, a nővéred, sem a barátnőd.
  Olvasni tudsz, neted, számítógéped van. Akkor vedd a fáradtságot, hogy kikeresel néhány írást a HÁ-ről. Elmondom hogyan: főoldal, adott ország, és ott van az összes cikk. Nem csak az enyém, csupa hasznos dolog.
  Más:
  Svájcba NE gyere mekibe, mert arra NEM fogsz Bewiligungot kapni.
  Ennyi.
  Az itt nem perspektíva.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mosogatni mehetek? Takarítani? Minek mehetek ami egyszerűbb meló?

   Törlés
  2. Mennyit tejel és lehet belőle jól élni? Igényeim : SAJÁT, normális bérlakás (30-35 nm elég, de normálisan felszerelt legyen), normális étkezés, és maradjon pénz hó végére ilyen élettel.

   Törlés
  3. Megjegyzem hogy Ausztriában (Grazban) az ilyen élethez körülbelül nettó 1500 euró kell véleményem szerintem havonta. Egy bauhelfer keres is ennyit. Svájcba meg akkor mennék szívesen ha ilyen élettel is maradna hü végére vagy 1000 euró. Marad?

   Törlés
  4. A lényegre miért nem válaszolsz sose?

   Törlés
  5. Mert baromságokat kérdezel.
   :D
   Ezeket a kérdéseket már sokan megválaszoltuk, nem fogom ismételni magam.

   Törlés
  6. De most akkor jobban él a svájci melós mint az osztrák vagy sem? Osztrák melós ebben a városban : kis lakásra rezsistül 500 euró durr, kajára 200 durr, egyebekre mondjuk 100 durr, autóra 150 durr, marad nagyjából egy százas a hó végére, és 40 órát dolgozik hetente.

   Egy svájci betanított munkás költségvetése ehhez képest milyen hasonló életvitellel? Neki több száz frank marad? Ez érdekel, ennyi az egész!

   Törlés
  7. Honnan tudjam ki, hogyan él?
   :)
   Google a barátod.
   Nézz utána.
   Lakásárak, élelmiszerárak, mindent megtalálsz.

   Törlés
  8. Hát nekem fura hogy pl st gallenban már 800 frankért is van lakás, miközben elvielg a melós is 2500 frankot keres minimum. Ebben a városban meg simán rámegy a fél fizetés egy kis lakásra és ez még az egyik olcsóbb város itt. Svájcban meg a harmada se megy el a fizetésnek rá? Ez mi már? Akkor az is dőzsöl vagy mi ?

   Az élelmiszeráraknak utána tudok nézni, a rejtett költségeknek kevésbé. Pl Ausztriában kell tv adót fizetni, akkor is ha mondjuk csak egy laptopod van.

   Törlés
  9. Ok. Akkor itt hagyjuk abba.
   Nekem arra se időm, se energiám, hogy bárkit is győzködjek.

   Törlés
  10. Tehát megint nem kapok konkrét, egyenes választ. ha bérekről van szó, egyből mondogatjátok az álomszerű svájci béreket, ha a gyakorlatról van szó, a megélhetésről, akkor meg síri csend. Egy autót mennyibe kerül fenntartani? Mennyi a biztosítás egy kisebb kocsira?

   Törlés
  11. Mellesleg nem mondogatok semmilyen bért. Ott van a mai cikkben. Láthatod magad is.

   Törlés
 7. Figyelj csak! Hogy gondolod? Egyszer leszarsz, egyszer lenyalsz?
  Én még emlékszem, amikor engem ócsároltál keresztbe-kasba. Most meg én segítsek?
  Vicces fiú vagy.
  :)
  Ismétlem - utoljára - : INTERNET. Mindent megtalálsz.
  Sőt, itt a blogon is. Erről is írtam már.
  Nézz utána.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Oké, az tényleg nem votl szép, de kiakadtam azon hogy kiröhögted a moszkvai diák életterét. Máskor nem ócsároltam. Felejtsük el.

   Törlés
 8. Megint zuhan a svájci tőzsde. Rossz döntés volt hagyni felértékelődni a frankot.

  VálaszTörlés