2015. január 21.

Fekete munka

Elméletileg Svájcban sem elfogadott a schwarze Arbeit (fekete munka), de sajnos nagyon sok cég él azokkal a kiskapukkal, amiket nem zártak be. Ha netán lebukik valaki, akkor sem tesz ki horribilis összeget a büntetés. Még így is "megéri".
Sokan a külföldiekre fogják ezt is. Bizonyára van ilyen is, de a helyi cégvezetők sem riadnak vissza a szabálytalanságtól.

Én ezt az ügyeskedést nem tartom elfogadhatónak, sokkal jobban szankcionálnék.
A három bűnös iparág a vendéglátó-, az építőipar és a mezőgazdaság.

Tudom, sokaknak van ellenérzése a vállalkozókkal kapcsolatban, amit meg is értek. Nekem is bicska nyílik a zsebemben, amikor olyanokkal kell versenyezzünk, akik csalnak. Sok esetben nem is tudunk, hisz a járulékok itt is elég magasak (minden ellenkező híreszteléssel szemben).
Talán ezért nem vagyunk kőgazdagok?
Hm.

Az év elején új munkatárs érkezett cégünkhöz. Annak rendje és módja szerint megkértem az engedélyt és megkötöttük a munkaszerződést. Szigorúan munkába állás előtt. Még véletlenül sem szeretnék hasonló helyzetbe kerülni, mint ITT:

Itt megállok egy szóra: a szabály az, hogy a munkakezdés előtt 8 nappal kell megkérni a 90 napos engedélyt.
Az ünnepek miatt kicsit elkéstem vele, ezért csak 30-án küldtem be elektronikusan, és január 5-től szerettem volna érvényesíteni az igényünket. Ez volt az év első munkanapja nálunk.

Az idei év úgy indult, hogy a közhivatalokban is az első munkanap pont január 5.
Kicsit necces, mert már javában dolgoztunk, amikor az ügyintéző a kezébe kaphatta a kérelmet.
Igaz, munkaszerződés volt, tehát különösebb probléma nem lehet.

Az elmúlt években is előfordult olyan, hogy 8 napon belül voltunk (mindig év végén). Ilyen esetben annyit szoktak kérni kiegészítésként, hogy még aznap küldjem el a kolléga útlevelét.
Gondolom, ilyen s.o.s esetnél feltételezik az ügyeskedést. Megértem.
Mivel mi nem ügyeskedünk, azonnal küldtem és még aznap meg is érkezett az okmány.
Ezt azért mesélem el, mert a Migrationsamt ilyen esetekben nagyon rugalmas. Soron kívül intézkedik.
A rendszerrel egyébként nem akarok visszaélni, igyekszem betartani a nyolc napot.

Ha már van engedély és munkaszerződés, akkor szoktam a további hivatalos papírokat intézni.
Ez jellemzően az AHV szám. Ez is mindenképp kell, mert erre a számra fizetem a járulékokat.
Visszatérve: mivel a kolléga már dolgozott Svájcban, ezért feltételeztem, hogy van AHV száma (nyugdíjbiztosítás).

Nagy hümmögés, hogy olyan bizony neki nincs, nem kapott semmit.
Ez egyébként egy kis plasztik lapocska (mint otthon a TAJ kártya). A cég kéri ki és kapja meg, majd át kell adja a dolgozónak.




Még aznap átküldte azt az egyetlen papírt, amit a svájci cége állított ki.
Egy bérszámfejtés volt, amit átnézve a vérnyomásom az egekbe szaladt.
Ez úgy ahogy van, szabálytalan.



Egyrészt a feltüntetett bruttó órabér - 23,50 -, az nettó kell legyen. A GAV (ágazati megállapodás) szerint ennél kevesebb nem lehet. Erre rá kell számolni a szabadság megváltást, a fizetett ünnepek után járó összeget, az étkezési hozzájárulást. Ezekkel a kiegészítésekkel kapnánk meg a bruttó órabért.
Ha továbbmegyünk, akkor azt is láthatjuk, hogy 262 órát dolgozott. Gyorsan számoljátok ki, hogy ez hány órát jelent naponta.
Sokkal több, mint amit a GAV engedélyez, kvázi egy rakás túlórát kellett volna még kifizetni. Hogy pontosan mennyit, azt csak akkor tudnám kiszámolni, ha tudnám dolgozott-e szombaton vagy vasárnap, mert a pótlékok eltérőek. Ezt persze nem minden esetben kell kifizetni. Lehetőség van a lecsúsztatásra is egy bizonyos óraszámig.

Az már csak hab a tortán, hogy nincs feltűntetve, hogy hova is utalták a pénzt. Jobb helyen ráírják a számlaszámot. A kollégától tudom, hogy egy magyar számlára.
Hm. Bár erre elméletileg van lehetőség, nem jellemző. Ugyanakkor kedvező lehetőség a teljes eltűntetésre.
Az elszámolás sem jó, mert személyi jövedelemadót sem vontak, de magánnyugdíjpénztárat sem.
Ezzel "kompenzálták" a ki nem fizetett pótlékokat?
:D
Rosszindulat nélkül, de feltételezésem szerint, nem volt bejelentve.

Megkérték az engedélyt, és ennyi. Ha kimegy a munkaügy, akkor csak azt vizsgálják, hogy jogszerűen van-e az országban.
Esetleges munkaügyi ellenőrzés esetén pedig olyan papírt gyártanak, amilyet akarnak.
Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogyan sikálják el azt a pénzt, amit a magyar számlára küldtek.
Honnan, ki utalt?
Nem vagyok feljelentgetős fajta, de mivel bennünket már többször citáltak vizsgálat elé, most azon is elméláztam, hogy okozzak-e néhány kellemetlen pillanatot.

Arra jutottam, hogy első körben felveszem a céggel a kapcsolatot, és kikérem a kolléga AHV számát. Kíváncsi vagyok, mit válaszolnak...

P.S. : megnéztem a céget. Svájci, svájci tulajdonosokkal.
Khm.



22 megjegyzés:

  1. 23 frankos nettó bér..atyaúristen...Ausztriában meg már örülni kell a 10 eurós bruttó órabérnek is :D Üdv, Ausztriában. Alacsony bérek, magas árak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látszik, hogy te még sosem voltál/éltél/dolgoztál Svájcban...

      Törlés
    2. Egyébként meg az olcsón, hivatalos bérek alatt dolgoztatott emberek miatt lesz az ország versenyképes. Lényegében Németország is ezért működik. Utána meg lehet álszenten tapsikolni az országoknak hogy milyen jó a gazdaságuk. A kizsákmányolt melósokról meg senki nem beszél. Ez az igazi nyugati képmutatás.

      Törlés
    3. Mi az, hogy "olcsón", meg "hivatalos bérek alatt" ???? Föleg most, hogy január egytöl itt is van generális minimálbér: 8,50 €/óra ?? Az 1020.- nettó egyedülállóként... Nem sok, de hangsúlyozom: egyszerü segédmunkákról van szó, de akár ebböl is meg lehet élni, kis lakást fenntartani. Marad is még a hónap végén, ha szerényen élsz... Ha meg nem szerényen akarsz élni, akkor nyitott a pálya: egy jó szakmával hamar megkeresed akár a dupláját is fiatalon. Ilyen egyszerü.

      Törlés
    4. "nyitott a pálya"
      Azt hiszem ezzel van a probléma. Sok ember sír-ri, hogy csak ennyit meg annyit keres, de semmit nem tesz a saját maga boldogulásáért.
      Úgy meg nehéz előre jutni.

      Törlés
  2. Egyébként meg persze nem dolgoztma Svájcban, de azt már a netes blogokon megfigyeltem hogy vannak az úgynevezett tündérkert országok, amikről mindenki azt hirdeti hogy ott a takarító is dőzsöl. Ilyenek : Svájc, Norvégia,Dánia, Ausztrália. Megy a duma hogy 2 ezer eurót keres a melót is, meg hogy beste land, ugye ismerjük a szövegeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ismerjük Vagyalompor. S milyen kär, hogy ällandoan a pénznél ragadsz le ! Én is tündérkertnek tartom Sväjcot- Töled kölcsönözve, bär én mäs kifejezést hasznälnék. :-) Na nem amiatt hogy egy takarito mennyit keres, ezt nem tudom, de igazändibol nem is érdekel ! Kotorässzon mindenki a sajät zsebében/pénzttärcäjäban, ne a mäséban! Sväjc "csak" egyszerüen gyönyörü, élhetö, biztonsägos, korrekt tiszta viszonyokkal rendelkezö,jol szabälyozott törvénytisztelö orszäg. Van aki erre vägyik! S annak bizony tündérkert !

      Törlés
  3. Szia Tilmir - bocs, hogy megint beleszólok, de kérlek ne hívd a BVG-t magánnyugdíjnak, mert nem az. Törvény kötelezi a munkáltatót a 2. pilléres nyugdijalapba felvenni a munkáltatót és min. 84'600 (2014-ben 84'240) frank éves keresetig biztosítani a fizetését. Szerintem egyébként amiatt nem vontak neki BVG-t, mert nem érte el a Jahresminimumot abban az évben. (Ettõl még persze lehet, hogy csaltak, ill. hogy be se jelentették a PK-nál, de nekem nem szúrt ez szemet. :) A Ferien- ill. Feiertaganteil az annál inkább, ill. a Vorschuss is, ami nagyon furcsa ha az ember csak 1 hónapot dolgozik valahol. A Feiertagentsch. egyébként se 8.33%... szép is lenne.)
    Kérlek ne vedd sértésnek, ha belejavítok ezekbe a dolgokba, nem rosszindulattal teszem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszonom a kiegeszitest. Dehogy haragszom. ;) Ellenben azert irom igy, mert a mas orszagban elok igy tudjak a legjobban " elhelyezni". Tudom, az itt eloket zavarja a megfogalmazas. Bocsi. :)

      Törlés
    2. Bővebben: azért fogalmazok így, mert nagyon sokan olvasnak otthonról, és nekik ez -még- megfogható, hisz otthon is hasonló volt a rendszer. Tudom, nem 1:1, de hasonló.
      :)

      Mi úgy csináljuk, hogy levonjuka BVG-t, és amennyiben nem éri el a határt, akkor visszafizetjük.
      Feiertage pedig 0.39 % /ünnepnap (a GAV szerint).

      Törlés
  4. Amikor az adott orszagbeli azon nyavog, hogy nincs munkaja, mert jon a kulfoldi, aki olcsobban, feketen dolgozik, es kiturja onnan, nezze mar meg inkabb, hogy ki az aki alkalmazza oket es ugyeskedik, a legtobbszor persze kiderul, hogy szinhazai ceg, de ez az atlag polgart nem erdekli, a hibas mindig a kulfoldi munkas. Persze, "amig loszar van, vereb is lesz". A cegvezetoket, foleg ha echte svajci pl, tatott szajjal kell csodalni es tisztelni, milyen gazdag, milyen kocsival jar, micsoda tiszteletre melto ember....pfffff.Kalvin forogna a sirjaban ((:
    munkas

    VálaszTörlés
  5. Látod kispofám, oszd vissza az 5562 nettót 160 órára (mert gondolom te egy perccel sem dolgoznál többet...), az 3.400 Sfr. A lapon azt is látod, hogy a koma segédmunkás.... (És persze tekintsünk el az elszámolás helytelenségétöl, mi járt volna még, meg mit kellet volna még vonni..) Na azzal a pénzzel nem kéne húznia senkinek a száját. Neked sem. Csak ugye nem a jó meleg mekiben forgatnád a burgereidet, hanem dolgozni is kéne, úgy emberesen. Kevesebb idöd is maradna a hülyeségeiddel tömni minden blogot. Csak ajánlani tudom.
    Szánalmas vagy barátom....

    VálaszTörlés
  6. Vagyalompor!
    Ahogy írtam, bezárt a játszótér.
    :)
    Talán dühöngj a saját oldaladon.
    Köszi.

    VálaszTörlés
  7. "Arra jutottam, hogy első körben felveszem a céggel a kapcsolatot, és kikérem a kolléga AHV számát. Kíváncsi vagyok, mit válaszolnak..."
    Ez jóóó.. :-) Meg ne gondold magadat! És írd meg, hogy mi volt a válasz. :-)

    Én

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok! Kerdesem lenne hogy kint lakok Svajcba lakom de Lichtensteinbe van a kozvetito cegem es a munkahelyem mint ket orszagba kell hogy adozzak?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja es persze 22,30 brutto frnkba van az oraberem kb mennyi a netto oraberem

      Törlés
    2. -15-20 % (attól függően, hogy mennyi a BVG és a Qst).
      Ezek mindenkinek egyéniek.

      Törlés
  9. Sziasztok!

    Párom svájcban dolgozik márc 1 ota és most megjelent egy rejtélyes adó kategoria QST néven 11,85% kb 600CFH.Kérdésem az lenne hogy ez pontosan mi lenne és hogyan lehet ezt minimalizálni vagy elkerülni mert ez a 600CHF havonta azért elég sok.
    Teljesen mindegy a QST szempontjából hogy hány gyerek van és hol élnek?Mennyi ideig kell ezt fizetni?
    Válaszokat előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves érdeklődő!
      Bocs, hogy nem leszek udvarias, de azért az ne sírjon, aki 7 ezer fölött keres.
      Másrészről a "rejtélyes adó", az az SZJA. Szerintem mindenki ismeri és igen, itt is kell fizetni.
      Minimalizálni nem lehet (amíg el nem éri a 120 ezer frankos éves keresetet, vagy házat vesz), és fizetni kell, amíg Svájcban dolgozik
      Igen, az számít, hogy vannak-e gyerekek. Feltételezem A0-ba sorolta a munkáltató.
      Ezzel annyit lehet csinálni, hogy be kell vinni a munkáltatónak az anyakönyvi kivonatokat és amennyiben még tanulnak a gyerekek, akkor átsorolja a hivatal. A gyerekek számával csökken a rejtélyes adó összege.
      Ha nem nyilatkozott a felekezeti hovatartozásról, akkor lehet, hogy egyházadót is vonnak tőle.Abból már kibújni nem nagyon lehet.

      Törlés