2015. január 7.

Muster (minta)

A helyieket sokszor ostorozom, hol ezért, hol azért. Szerintem, sok esetben nem alaptalanul.
Természetesen ez az én véleményem, de többször megerősítik feltételezéseimet olyanok, akik már régen itt élnek, ne adj Isten itt születtek.
A helyieket nem az eszükért szeretjük.
És nem a fantáziájukért.
Ilyen a helyi - átlagembernek - nincs.

Olyannyira, hogy minden döntéshez minta kell.
Nem elég a festéshez egy színkártya, egy egész fal kell ahhoz, hogy lássák, hogy az milyen.
Nem elég egy m2-nyi taposó, egy egész fürdőszobát kell felépíteni.
Ehhez alkalmazkodtak a helyi barkácsáruházak, mindenből van minta.
Ez még mind semmi.

Nézzünk egy példát!
Hogy építkezünk otthon?
Saját tapasztalat alapján kialakult kép szerint a megrendelő megálmodja saját lakását, házát, majd egy hozzáértő segítségével terv készül belőle.
Természetesen, a tervező ajánlásokat fogalmaz meg, mi a megvalósítható és mi nem. Soha nem találkoztam olyannal, aki kopizott volna egy kész tervet és azt építtette volna meg változtatás nélkül.
Jó, persze puskázni lehet innen-onnan. Remek kiadványok vannak a piacon, egy-egy ötletet le lehet nyúlni és saját igényekre alkalmazni. Sok esetben már az építés közben jött ötlete/változtatási igénye a tulajdonosnak.

Itt ezzel nem találkozok. A házak, lakások kaptafára készülnek, nem látom, hogy az egyedi igényeknek megfelelően változtatnának rajta.
Oké, egy "lakótelepnél" nincs nagy variácó, de egy családi háznál, miért nincs?
Előző otthonunk 1996-ban épült. A múlt évben felhúztak mellé egy ugyanolyan házat. Semmi változtatás. Pedig 20 év alatt változtak az igények. Kedves ismerősöm néhány faluval arréb is ugyanilyen házban lakik. Csukott szemmel eltalálnék nála is.

Hogy segítséget nyújtsanak az építtetőknek, Suhr-ban egy kisebb falut építettek fel, hogy a "kész-házakból" választani tudjon a megrendelő.

16 (!) ház található a területen, berendezve. Még a kávéscsésze is az asztalon áll.
Bővebben ITT:
:)



Írok másik példát is: sok esetben az építkezés megkezdése előtt felhúznak egy minta falat, hogy látható legyen, milyen lesz a homlokzat. Ilyet láthatsz pl. most a Limatt torony építkezésnél is.
Ki a frászt érdekel, hogy milyen lesz egy iroda homlokzata? Ilyenkor már az anyag gyártásban, tehát módosításra nincs lehetőség. Akkor minek?

Következő példa: felújítottunk egy épületet. A felújítás előtt a homlokzatra felkerült x darab minta, különböző színekben, hogy a tulajdonos ki tudja választani, hogy melyik szín lesz az igazi. Egy fél évig nézegette, majd sikerült eldönteni, hogy milyen árnyalatú legyen a burkolat.
Csapjatok agyon, de ez olyan vicces nekem... nem tudnám elképzelni, hogy így válasszak.

10 megjegyzés:

  1. Hát, lehet, hogy jobb is, ha nem engedik el a fantáziájukat, tisztelet a kivételnek :) Ami azt illeti, soha sehol ilyen lakhatatlanul-bénán megtervezett lakásokat/házakat nem láttam, mint itt, svájcban. Rá lehetne fogni a helyhiányra, részben az is persze, de pl. egyik ismerősünk meglehetősen nagy családi háza is tele van apróra szabdalt, mindenféle szabálytalan alakú teljesen diszfunkcionális szobával, konyhával, terekkel. Tegnap például éppen egy új építésű szolgáltató épületben üldögéltem egy szabálytalan, hétszögletű(!), kb. 6nm-es szobában.

    Amúgy szerintem a készház kicsit más tészta. Szerintem leginkább a brutális árak miatt vonzó (mindegy hogy mérnöki órabér, kivitelezők, stb.), hogy elvileg pont azt kapod, fix áron, és nem utólag szívsz. Ez a rizikó minimalizálása, nem feltétlen fantáziátlanság.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy igazad van, de otthon még ezeknél a készházaknál is éltek a variáció lehetőségével.
      :)

      Törlés
  2. Azert meg kell mondani, hogy van egy ket vilaghirü, zsenialis epitesz is svajcban, mint pl. a Herzog-de Meuron iroda, ami sokszor vakmerö dizajnt produkal. mi eppen januar vegen költözünk majd egy frissen epült sorvegi sorhazba, ami faszerkezetü es minergie standard, ezenkivül meglepöen funkcionalis alaprajzu es nem a megszokott balra konyha jobbra lepcsö sorhaz. ezen kivül pl. Traumhaus cimü ujsagban latni azert neha szepen megtervezett, modern anyagokbol epitett hazakat, de hat ezek mar hetszamjegyü összegbe kerülnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenhol akadnak zsenik a világban.:)
      Itt is van néhány jól megtervezett épület.
      Ezek általában középületek.
      Gratula az új házhoz!
      :)

      Törlés
  3. A magyar leleménnyel és fantáziával + egy vödör vízzel tüzet lehet oltani!
    Meg lehet nézni az alkotói szabadság mintapéldáját Sásdon! Ahogy épültek a házak az utcában egymás után, mindegyik egy sor téglával magasabb lett az előzőnél! Az utolsó, majdnem őrtorony lett!! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legalább nem egyformák...
      :D
      Igaz egyébként, hogy a '70-es években otthon is kaptafa házak épültek, de azért ma már ritkán látni, hogy egy utcában ugyanolyan házakat építnek.

      Törlés
    2. Tudod az itteni város/faluképek alapján hálát adok az égnek, hogy itt nem lehet tetszés szerinti kacsalábon forgó KIHAÉNNEM dizájnú kotyvalékokat odahányni az új lakóövezetekbe. A házak messze nem egyforma kockák, de a föbb paraméterek általában be vannak löve.
      Ezen kívül nem árt azt is figyelembe venni, hogy nagyon sok lakás befektetésként épül, azaz fö szempont: "óccsó" legyen. Persze high-tech fütéssel meg egy csomó olyasmival, ami a bérleti díjat emelheti és könnyen kiadhatóvá teszi a lakást. Viszont a járólap standard halványszürke lesz, a szaniter gyenge középkategória, a falak Rauchfaser fehérre festve, stb. Csak semmi feltünö, eröteljes, dizájnos cucc, mert ott ugye megoszlanak a vélemények: a lila falat valaki imádni fogja, sokan meg hánynak töle. A fehéret senki, ill. kevesen imádják de kevesen is hánynak töle. És ez a szemlélet igaz az egész házra...

      Törlés
    3. A kihaennem stilussal en sem ertek egyet. Azt viszont nem tudnam elkepzelni, hogy sajat magamnak egy muster alapjan epitessek.

      Törlés
  4. Mi 5 èvvel ezelött vettünk Plàn-rol teraszhàzat. 6 kivülröl teljesen egyforma hàz van eltolva egymàs fölè èpitve. Belül minden hàz különbözö ès a mi elkèpzelèseink szerint lett minden kivitelezve. Azota is benne vagyunk ès meg vagyunk elègedve.
    Szerintem itt is mint mindenhol van kivètel. Hogy melyik a kivètel a mienk vagy a tietek azt nem tudom...

    maresz

    VálaszTörlés